Україна вже одержала довгоочікувані американські винищувачі F-16

Перші борти прибули до країни. Про це у середу, 31 липня, повідомило видання Bloomberg, посилаючись на кілька поінформованих джерел, передає DROBRO.

“Перша партія винищувачів F-16 від союзників по НАТО прибула в Україну. Це довгоочікуваний крок, який може підвищити здатність охопленої війною країни відбивати атаки Росії”, – йдеться у статті.

Повідомляється, що союзники обіцяли привезти борти Україні до кінця цього місяця. І вони вклалися вчасно. Джерела запевняють, що перша партія винищувачів є невеликою. Проте кількість бортів назвати відмовилися з міркувань таємності.

Українська сторона поки що офіційно не підтвердила інформацію про прибуття літаків. Однак нещодавно президент України Володимир Зеленський повідомляв, що досяг угоди, яка прискорить постачання американських винищувачів до країни.

Наразі триває підготовка до використання літаків українськими пілотами. Цей процес може тривати деякий час.

“Потрібно було більше року, щоб дійти до нинішньої точки. Президент США Джо Байден дав добро на відправку F-16 в Україну в травні 2023 року після неодноразових прохань Зеленського та союзників щодо НАТО”, – нагадали в Bloomberg.

Процес постачання F-16 зайняв більше часу, ніж сподівалися українці. Виникли проблеми із запчастинами для бортів, з навчанням українських пілотів (через мовний бар’єр), а також із оснащенням аеродромів для прийому винищувачів. F-16 допоможуть Україні посилити свою систему протиповітряної оборони, яка змушена протистояти російським ракетним та дроновим атакам. Винищувачі також дадуть нові можливості ЗСУ на фронті.

Від admin