Працівники Історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» розшукали на території Дрогобиччини родинну садибу Карла Бандрівського, яка, як виявилося збереглася до нашого часу

Карл Бандрівський (1855-29 жовтня 1931) – близький товариш Івана Франка та опікун його родиною та спадщиною, український галицький правник, громадсько-політичний діяч, райця (консула) міста Львова і швагер Соломії Крушельницької, передає DROBRO.

“Разом із Дрогобицьким Товариством «Просвіта» було прийнято рішення здійснити виїзну експедицію до Ортинич біля Дорожева та Бикова на Дрогобиччині (сьогодні Дрогобицька громада), де знаходиться храм Введення Пресвятої Богородиці 1925 р.

Разом із нашим давнім приятелем отцем Іваном Яговкою та письменником і краєзнавцем Романом Пастухом нам вдалося локалізувати чимало цікавих і практично незнаних фактів з життя парафії та села в цілому”, — зазначили у Історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі».

Серед іншого вдалося віднайти і продатувати:

  • давні ікони авторства знаних іконописців — художників 1920-1930-х рр. М. Лева та Децика;
  • іконостас 1927 р.,
  • пізньосередньовічну мостранцію середини XVIII ст. в унікальному дерев’яному саркофазі;
  • різьблені розп’яття ХІХ ст.;
  • чимало рукописів та книг пов’язаних передовсім із владикою Сотером Степаном Ортинським (1866-1916), який тут народився, і став першим єпископом УГКЦ і США (1907-1916).

Попереду – музейна, архітектурна і джерелознавча робота.

Зазначимо, у 2025 році виповнюється 170 років від Дня народження Карла Бандрівського.

Від admin