‼️ Увага – серед магнолій зустрічаються і отруйні екземпляри. Також важливо знати, в яких умовах росте дерево, і чим воно обприскується
Перші магнолієві з’явилися на землі близько 140 мільйонів років тому. Ці стародавні реліктові рослини пережили динозаврів та мамонтів, пише DROBRO. У крейдяному та третинному періодах вони були поширені аж до сучасної Арктики.
Перші саджанці магнолії до Європи з Південної Америки привезли у XVIII столітті. Ім’я новій рослині дав французький ботанік Шарль Плюм’є на честь одного із основоположників ботанічної систематики П’єра Маньоля.
Згодом назва «маньолія» трансформувалася у сучасне звучання, а Плюм’є, крім магнолії, відкрив європейцям ще й бегонію, назвавши її на честь свого покровителя Мішеля Бегона.
🌸 У саду і не тільки
У наші дні магнолію висаджують для озеленення скверів, парків та присадибних ділянок.
В офіційній медицині використається екстракт магнолії. Її лікувальні властивості дозволяють виробляти препарати, що купують болі при стенокардії та для лікування гіпертонії.
У народній медицині виготовляють препарати з листя, кори та насіння магнолії великоквіткової. А в косметології популярна ефірна олія з квітів.
🌸 У кулінарії
Квіти магнолії не лише красиві та корисні, але ще й їстівні. Зверніть увагу на магнолії з великими квітками, такі як крупноквіткова магнолія або магнолія Суланжа. У них найкращий смак та текстура.
Якщо розкусити бутон магнолії, ви відчуєте виражений солодкувато-гіркий смак та аромат, що нагадує імбир.
У їжу зазвичай йдуть пелюстки та бутони магнолії, які лише починають розпускатися. Сирі пелюстки можна додавати до салатів. Вони додадуть стравам пікантного гострого смаку.
Найпопулярніший спосіб – замаринувати їх у рисовому оцті та використовувати як доповнення до м’яса та риби, а маринад підійде як соус.