До Львівської обласної інфекційної лікарні 3-го червня госпіталізували мешканців із Дрогобиччини з підозрою на ботулізм

Як повідомляє DROBRO з посиланням на Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб 33-річний чоловік та 34-річна дружина з Дрогобиччини ще 27-го травня скуштували м’ясну консерву власного приготування. Вже наступного дня у жінки почало боліти горло, тоді подумали про застуду. Аж на сьому добу хворі звернулися по медичну допомогу: спершу – до місцевої амбулаторії, згодом – до однієї з районних лікарень Дрогобиччини.

Скаржилися на порушення зору, сухість в роті, розлади ковтання, інші прояви харчової токсикоінфекції.
За словами лікарів, стан у пацієнтів середньої важкості. Їм надається спеціалізована медична допомога.

Ірина Куліш, завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб, розповідає:

“У 2024 році ми фіксували такі випадки ботулізму у Львівській області:

  1. випадок з двома постраждалими. У січні з ботулізмом до лікарні потрапили 2 мешканців Золочівського району: 80-річний батько і його 44-річна донька. Обоє їли тушкованку з яловичини власного приготування.
  2.  випадок з однією хворою. У квітні до реанімації із захворюванням потрапила 52-річна мешканка Самбірщини.
  3.  випадок ботулізму з двома хворими зареєстровано 3-го червня. 33-річний чоловік та 34-річна дружина із Дрогобиччини споживали м’ясну консерву домашнього приготування з яловичини”.

Ботулізм – це гостра інфекційна хвороба. Якщо вчасно не звернутися за допомогою, захворювання може призвести до смерті.

Основними симптомами ботулізму є порушення зору, відчуття “сітки” перед очима, відчуття сухості в роті, розлад мовлення, ковтання.

Збудник ботулізму найчастіше міститься в домашніх консервах (м’ясних, рибних, грибних та овочевих), а також може міститися у в’яленій рибі.

Уникайте придбання соленої та в’явленої риби в місцях несанкціонованої торгівлі.

Пам’ятайте, що безпечна консервація можлива лише при використанні автоклавів!

Перед вживанням м’ясних консервів варто забезпечити термічну обробку (проварити, просмажити чи помістити у духову шафу).

Минулого року на Львівщині зафіксували один випадок ботулізму.

Від admin