Лікарі Американської психіатричної асоціації стверджують, що впоратися з так званою «зимовою нудьгою» можна за допомогою їжі
Як констатують медики, деякі люди в холодну пору року або в міжсезоння зазнають сезонного афективного розладу (САР). Його наслідками стають апатія, втома, порушення когнітивних функцій, ожиріння та депресія, пише DroBro.
Зокрема, такі розлади можуть призвести через дефіцит вітаміну D, падіння рівня серотоніну і зміна рівня мелатоніну. Жінки схильні до нього більше чоловіків. Симптоми починають проявлятися восени, продовжують узимку, коли мало сонячного світла.
Насамперед радять експерти, якщо впоратися з цим станом самостійно важко, то потрібно звернутися до психолога, і деяким можуть знадобитися антидепресанти, зазначає Eat This, Not That!
У той же час дієтолог Джуліана Тамайо рекомендує додати в раціон збагачені злаки – клітковина, вітамін B12 і фолієва кислота, що входять до їх складу, є трьома головними борцями з депресією. Насичення корисними речовинами омолоджує організм, підтримує психічне здоров’я, надає сил та енергії.
Крім того, корисно взимку їсти рибу, тофу та темний шоколад. Вони містяться відповідно нежирні білки, які викликають розладів шлунка, і магній, сприяє нормалізації емоційного фону.