Смачно й корисно: як трускавецьким школам вдалося швидко та якісно запровадити нове меню
Із січня 2022 року українські школи перезавантажують шкільне харчування вперше за 18 років, і, трускавецькі навчальні заклади – не виняток. Як інформує DROBRO уже другий день їдальні трьох міських шкіл та дошкільних закладів де є харчування пропонують вихованцям, на сніданки та обіди, нові страви згідно з новим меню, яке розроблялось відомим кухарем Євгеном Клопотенком та було затверджене Міністерством охорони здоров’я.
Сьогодні на тарілках у школярів можна побачити більше овочів, м’яса, «молочки» та фруктів, а от хліба, цукру й солі значно менше, розповідає медична сестра Ольга Ільків НВК «СЗШ№2-гімназія». За її спостереженням, дітям подобається нововведення у харчуванні, однак не від усіх страв вони у захваті. Якщо курка, картопля, макарони, салат, фрукти у попиті, то до каш учні відносяться холоднувато. Причини різні, а найперше це та, що каші не переважають на домашніх столах, діти до них не звикли, кажуть у школі.
До змін у харчуванні школярів міська влада Трускавця готувалась заздалегідь. Наприклад, у НВК «СЗШ№2-гімназії», яка є показовою, завдяки участі в обласному проєкті співфінансування, повністю закупили нове кухонне обладнання, яке спрощує завдання кухарів.
У решті шкіл потужностей харчоблоків вистачає для роботи в нових умовах, однак вони теж, поступово, забезпечуватимуться новим обладнанням. Поряд із цим, відділ освіти Трускавця пішов далі й відмовився від співпраці з приватними підприємцями, які зазвичай працюють з націнкою і їхні методи закупівель не завжди відкриті. Натомість відділ освіти самостійно, через систему Прозоро здійснює закупівлю продуктів для закладів освіти, а кухарі офіційно працюють в шкільних їдальнях.
Це надзвичайно важливі системні зміни, які дозволяють економити бюджетні кошти та витрачати більше саме на продукти (затрата на порцію зараз становить 42 грн, було – 29 грн). Така система роботи є чи не єдиною на Львівщині – дозволяє забезпечити школи хорошими продуктами за всіма стандартами якості, які, у вигляді страв, потрапляють на тарілки наших дітей. Звісно, перехід на нове меню потягнув за собою невелике збільшення вартості одного обіду.
За словами Ореста Лобика, начальника трускавецького відділу освіти батьківська плата за харчування в садочку зросте на 8 гривень, а в школі, всього лиш, на 2,5 грн. Що стосується сільських шкіл, то тут, наразі, не надають такої послуги, як харчування дітей, адже харчоблоки в занедбаному стані, адже належно не фінансувались десятиліттями, або їх взагалі немає. Але у відділі освіти Трускавця, спільно з депутатським корпусом розробляють пропозиції щодо того, як можна провести зміни в усіх навчальних закладах громади й забезпечити якісними обідами всіх хто цього буде потребувати.